Ο θόρυβος της απουσίας
-
Σωπαίνουμε μέσα απ’ τις λέξεις μας
με άρθρα τυφλά προσφωνούμε
ανθρώπους που έγιναν άγνωστοι.
Πυροβολούμε τα ψηλά μας τείχη
την ώρα που όλοι έχουν πιά χαθ...
Πριν από 2 ημέρες
1 αποκρισεις..:
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=2090396
Πρόσωπα & προσωπεία
«Αναγνωρίστηκε», λόγω έρωτος, ο πρώτος Τούρκος έποικος!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com
ΕΚΕΙΝΗ, Ελληνοκύπρια, 25 ετών. Ας τη λέμε μόνο με το πρώτο της όνομα, Ελενα, γιατί έτσι το επιθυμεί η ίδια. «Μη με στιγματίσουν», λέει. Ζει στη Λευκωσία και εργάζεται σε κυβερνητική υπηρεσία. Το 2003, όταν ήρθησαν μερικώς τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης πολιτών προς και από τις κατεχόμενες περιοχές, η Ελενα πήγε μαζί με μια φίλη της να δουν από κοντά «τα σκλαβωμένα μας μέρη». Κερύνεια, Μόρφου, Λάπηθος, Απόστολος Ανδρέας, Ριζοκάρπασο και στο τέλος μια βόλτα στην κατεχόμενη Λευκωσία.
ΕΚΕΙΝΟΣ, Τούρκος, 30 ετών. Ας μην πούμε καθόλου το όνομά του, γιατί έτσι το επιθυμεί ο ίδιος. «Είμαι έποικος, καταλαβαίνετε», λέει. Και ο Τούρκος έποικος, βέβαια, είναι «κόκκινο πανί» στην ελεύθερη Κύπρο. Το 2003, ένα απόγευμα αργά, σχόλασε από τη δουλειά του, διευθυντής προσωπικού μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας στην κατεχόμενη Λευκωσία, και πήγε σε μια από τις καφετέριες της πόλης να πιεί ένα ποτό. Εκεί γνωρίστηκε με μια κοπελιά που είχε «λαμπερό πρόσωπο και ωραίο χαμόγελο». Της μίλησε τουρκικά, του είπε «δεν γνωρίζω». Της μίλησε αγγλικά, του είπε «με λένε Ελενα και είμαι Ελληνοκύπρια».
ΑΥΤΗ ήταν η αρχή ενός μεγάλου και περιπετειώδους έρωτα. Δύο χρόνια μετά, απέφερε καρπό, ένα αγοράκι που «συνελήφθη» στην κατεχόμενη Κύπρο και γεννήθηκε στην ελεύθερη. Το παιδί σήμερα είναι 6 μηνών. Ο πατέρας, ο Τούρκος έποικος, δεν ήταν παρών στη γέννα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται στα ελεύθερα εδάφη αυτούς τους ανθρώπους. Τους θεωρεί παράνομους. Και, βεβαίως, είναι γνωστό πως αποτελούν και ένα από τα πολλά αγκάθια στην όποια προσπάθεια ανεύρεσης λύσης του Κυπριακού.
Η ΕΛΕΝΑ άρχισε, πριν γεννηθεί το παιδί της, έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσει να ζήσει στην ελεύθερη Λευκωσία με τον άνθρωπό της. Εκείνος, όχι μόνο δεν την εγκατέλειψε, όπως έχει συμβεί με μερικούς εποίκους και Τουρκοκύπριους που έσμιξαν με Ελληνοκύπριες και τις παράτησαν μόλις έμαθαν ότι περιμένουν παιδί, αλλά αναγνώρισε το παιδί και εξέφρασε επιθυμία να ζήσει μόνιμα στον νότο. Δύο προσπάθειες που έκαναν για να εισέλθουν μαζί (πήγε η Ελενα με αυτοκίνητο να τον πάρει) στις ελεύθερες περιοχές απέβησαν άκαρπες. Τους συνέλαβαν και τους παρέπεμψαν σε δίκη. Εκείνος καταδικάστηκε για «παράνομη είσοδο στη χώρα». Και σε εκείνην επιβλήθηκε το γελοίο πρόστιμο των 6 λιρών Κύπρου (περίπου 10 ευρώ) για «περίθαλψη παράνομου μετανάστη».
ΔΥΟ επιλογές είχε πλέον η Ελενα. Ή να πάει να ζήσει μόνιμα στα κατεχόμενα ή να μετοικήσει στο εξωτερικό. Απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναγνώρισε μεν «πρόβλημα ανθρωπιστικό», αλλά φοβήθηκε να εγκρίνει την αίτησή της για να εγκατασταθεί στον νότο ο σύντροφός της. Επί ένα χρόνο δεν απαντούσε στην αίτηση. Το παιδί γεννήθηκε. Μαμά και μπαμπάς ζούσαν χώρια. Αν επέτρεπαν στον σύντροφό της να έρθει «στα μέρη τα δικά μας», θα ήταν σαν να αναγνωρίζονταν πια οι έποικοι και να εδημιουργείτο προηγούμενο για άλλους εποίκους να κάνουν το ίδιο και να εγκατασταθούν νόμιμα στον πιο εύπορο νότο.
Η ΕΛΕΝΑ και ο σύντροφός της έκαναν μια τελευταία, απελπισμένη προσπάθεια, για την οποία τους ενθάρρυνε ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών στην Κύπρο. Πήγαν και παντρεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό έγινε πριν από περίπου ένα μήνα. Η κοπέλα επέστρεψε μόνη στην Κύπρο, πήγε μετά στο υπουργείο Εσωτερικών και τους ζήτησε να βγάλουν, τώρα, άδεια εισόδου στον νόμιμο πλέον άνδρα της και να βγάλουν το όνομά του από τη stop-list! Το δέχτηκαν (δεν μπορούσαν να αρνηθούν) και επέτρεψαν την είσοδό του «αρκεί αυτή να γίνει από νόμιμο αεροδρόμιο ή λιμάνι». Πράγματι, προχθές έφτασε στη Λάρνακα ο σύζυγος της Ελενας και τώρα μένουν μαζί στη Λευκωσία. Είναι η μόνη περίπτωση Τούρκου εποίκου, παντρεμένου με Ελληνοκύπρια, που μένει στην ελεύθερη Κύπρο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ τους μεταδόθηκε χθες από το κανάλι «Σίγμα» (ρεπορτάζ Δημήτρης Μανουσάκης) και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Ποιος θα εργοδοτήσει τώρα τον άνδρα της Ελενας;», είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα, αφού αρκετοί Ελληνοκύπριοι, όπως φάνηκε από τηλεφωνήματα στον τηλεοπτικό σταθμό, αρνούνται να δώσουν δουλειά «σ' έναν Τούρκο έποικο». Εν τω μεταξύ, οι γονείς του ανδρός τον έχουν αποκληρώσει και δεν τον θεωρούν πια γιο τους. Και οι γονείς της Ελενας δεν τον θέλουν και ντρέπονται να εμφανιστούν στην κοινωνία, όμως, ο έρωτας νίκησε πάλι...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007
Δημοσίευση σχολίου